Un stil de viata sanatos, ca de exemplu adoptarea unei diete echilibrate, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, mentinerea unei greutati corporale normale, renuntarea la fumat si controlul hipertensiunii, poate reduce riscul de dezvoltare a aterosclerozei, de evolutie a bolii, iar in unele cazuri contribuie chiar la regresia acesteia.
Adoptarea unei diete sanatoase
O dieta echilibrata reduce nivelele excesive de LDL colesterol si trigliceride. Ea include o varietate de alimente cu un continut sarac in grasimi si colesterol si bogat in fibre; multe fructe si legume; si o cantitate limitata de sodiu. Grasimile nu trebuie sa compuna mai mult de 30%, iar grasimile saturate nu mai mult de 8-10% din totalul zilnic de calorii. Consumul zilnic de colesterol trebuie limitat la 300 mg, iar cel de sodiu la 2400 mg.
Exercitiile fizice
Exercitiile aerobice ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la controlul greutatii corporale si la marirea nivelului HDL colesterol (colesterol bun). De asemenea, contribuie la mentinerea flexibilitatii vaselor de sange. Se recomanda efectuarea de exercitii aerobice cu o intensitate moderata spre intensa aproximativ 30 de minute, de cel putin 4 ori pe saptamana. Exercitii aerobice cuprind: plimbatul, joggingul, urcatul scarilor, mersul pe bicicleta, etc. O persoana cu ateroscleroza trebuie sa consulte medicul specialist inainte de adoptarea unui program de exercitii fizice.
Mentinerea unei greutati corporale normale
Pierderea kilogramelor in exces ajuta la reducerea colesterolului total si LDL colesterolului, trigliceridelor si la cresterea nivelului de HDL colesterol. De asemenea, contribuie la scaderea tensiunii arteriale. Adoptarea unei diete echilibrate si efectuarea regulata de exercitii fizice reprezinta 2 elemente esentiale pentru mentinerea unei greutati corporale sanatoase.
Renuntatul la fumat
Fumatul are multe efecte negative asupra inimii, insa renuntarea la fumat poate repara pagubele produse.
Controlul hipertensiunii
Hipertensiunea poate fi controlata prin modificari ale stilului de viata (reducerea consumului de grasimi si sodiu, exercitii fizice, renuntarea la fumat, evitarea stresului si consumul moderat de alcool) si prin tratament medicamentos. Medicamentele care pot fi utilizate in tratamentul hipertensiunii cuprind diuretice, beta-blocante, inhibitoare ale nervilor simpatici, vasodilatatoare, inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei, si antagoniste de calciu. Hipertensiunea nu prezinta de regula simptome evidente, astfel ca trebuie verificata in mod regulat.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii