Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Ateroscleroza

Generalitati

Ateroscleroza reprezinta acumularea de placi de aterom pe fata interna a vaselor de sange.

Proces progresiv responsabil pentru majoritatea afectiunilor cardiace, ateroscleroza este un tip de arterioscleroza sau de induratie a arterelor.

O artera este alcatuita din 3 straturi: unul intern, care reprezinta o membrana elastica ce permite arterei sa se dilate si sa se contracte, unul mediu alcatuit din muschi netezi, si unul extern format din tesut conjunctiv.

Arterioscleroza este un termen larg care include induratia straturilor intern si mediu al arterelor. Poate fi cauzata de procesul fiziologic de imbatranire, hipertensiune si de afectiuni, precum diabet.

Ateroscleroza este un tip de arterioscleroza care afecteaza numai stratul intern al arterelor. Se caracterizeaza prin acumularea de depozite de aterom care ingreuneaza circulatia sangelui.

Placile de aterom sunt alcatuite din substante grasoase, colesterol, produse de degradare celulara, calciu, si fibrina. Procesul formarii acestor placi stimuleaza celulele peretelui arterial sa produca substante care se acumuleaza in stratul intern. In interiorul, precum si in jurul acestor celule, se acumuleaza grasimi si formeaza tesut conjunctiv si calciu. Stratul intern al peretelui arterial se ingroasa, lumenul arterial se reduce, iar circulatia sanguina scade. Placile de aterom se pot rupe, cauzand formarea spontana a unui cheag de sange (tromboza).

Ateroscleroza poate cauza un atac cardiac daca blocheaza complet fluxul sanguin al arterelor coronare. De asemenea poate determina un atac cerebral daca blocheaza complet arterele cerebrale (carotide).

Daca boala afecteaza arterele de la nivelul gatului, rinichilor, coapselor si bratelor, poate cauza insuficienta renala sau gangrena.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii