Ateroscleroza
Cauze
Desi ateroscleroza poate debuta inca din perioada de adult tanar, simptomele apar peste mai multe decade. Ateroscleroza este o boala complexa, cauza sa exacta nefiind inca cunoscuta. Se considera ca este produsa ca un raspuns fata de lezarea endoteliului determinata de nivelele crescute de colesterol, hipertensiune si fumat. O persoana care prezinta toti acesti 3 factori de risc are o sansa de 8 ori mai crescuta decat indivizii care nu prezinta niciunul.
Printre alti factori de risc se numara inactivitatea fizica, diabetul, obezitatea, nivelurile crescute ale aminoacidului homocisteina, si valorile excesive de lipoproteine.
Rolul trigliceridelor, alt lipid care circula in sange, in formarea placilor de aterom este neclar. Nivelele crescute de trigliceride sunt adesea asociate cu diabet, obezitate si valori crescute ale HDL colesterolului (high density lipoproteins).
Toti acesti factori enumerati mai sus sunt modificabili. Factorii de risc nemodificabili sunt ereditatea, sexul si varsta.
Factorii de risc ce pot fi modificati:
- Fumatul. Creste atat sansa de a dezvolta ateroscleroza cat si cea a decesului cauzat de boala arterelor coronare. Fumatul pasiv constitue de asemenea un factor de risc.
- Nivelul seric cresut de colesterol. Colesterolul provine din alimente, precum carne, oua si alte produse de origine animala, si este produs in ficat. Varsta, sexul, ereditatea si dieta afecteaza nivelul de colesterol. Colesterolul sanguin total este considerat la nivele crescute cand depaseste 200 mg/dl. Nivelele de risc crescut ale LDL colesterolului (low density lipoprotein) incep de la valoarea de 130 mg/dl.
- Nivelele crescute de trigliceride. Majoritatea grasimilor din alimente si din corpul uman iau forma de trigliceride. Nivelele serice de trigliceride mai crescute de 400 mg/dl au fost asociate cu aparitia bolilor arterei coronare la unele persoane. Insa, trigliceridele nu sunt nici pe departe la fel de daunatore precum este LDL colesterolul.
- Hipertensiunea. O tensiune arteriala de peste 140 cu 90 intensifica travaliul cardiac si, cu timpul, slabeste inima si afecteaza arterele.
- Inactivitatea fizica. Lipsa exercitiilor fizice mareste riscul de ateroscleroza.
- Diabetul zaharat. Riscul de a dezvolta ateroscleroza este crescut semnificativ la persoanele diabetice, si poate fi scazut prin controlul diabetului.
- Obezitatea. Greutatea in exces intensifica travaliul cardiac si mareste riscul de a dezvolta ateroscleroza, chiar si in absenta altor factori.
Factorii de risc ce nu pot fi modificati:
- Ereditatea. Persoanele ai caror parinti au dezvoltat in tinerete boala arterelor coronare, ateroscleroza sau atac cerebral prezinta un risc crescut de a dezvolta ateroscleroza.
- Sexul. Pana in varsta de 60 de ani, barbatii sunt mai predispusi la atacurile de cord decat femeile. Dupa aceasta varsta riscul este egal.
- Varsta. Riscul este mai ridicat la barbatii de peste 45 ani si la femeile de peste 55 ani.