Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tuberculoza pulmonara

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa cu evolutie cronica, determinata de Mycobacterium tuberculosis, care afecteaza cu predilectie plamanul, dar se poate localiza si in alte tesuturi sau organe.

Tuberculoza este contagioasa si are o evolutie lent progresiva. In lipsa tratamentului boala se vindeca in 25% din cazuri si conduce la deces in urmatorii 5 ani in 50% din cazuri; restul de 25% raman bolnavi cronici contagiosi.

Etiologie

Agentul cauzator al bolii este Mycobacterium tuberculosis, bacil acido-alcoolo-rezistent. Multiplicarea lenta se produce prin diviziunea simpla a celulei. Pe mediile nutritive speciale, primele colonii apar la 15-35 zile, iar rezultatul definitiv se confirma peste 8 saptamani de la insamantare.

Mycobacteriile prezinta rezistenta remarcabila in mediul extern. Pot fi omorate prin expunere la razele ultraviolete sau la lumina solara directa, temperaturi ridicate (fierbere, autoclavare), substante antiseptice.

Tratament

Tratamentul tuberculozei se realizeaza, in special, prin chimioterapie, celelalte metode de tratament fiind complementare acesteia.

Medicamentele antituberculoase se administreaza in combinatie pentru a limita cat se poate mai repede riscul contaminarii altor persoane si in vederea prevenirii esecului prin chimiorezistenta bacteriana.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii