Hipertensiunea pulmonara primitiva reprezinta cresterea presiunii arteriale pulmonare fara o cauza evidenta.
Este o boala rara cu o incidenta de aproximativ 2 cazuri la 1 milion populatie si afecteaza in special persoanele cu varsta intre 20-40 ani, fiind mai frecventa la femeile tinere.
Sunt descrise si forme familiale diagnosticate la copii.
Se evidentiaza unele conditii patologice care sunt mai frecvent asociate cu hipertensiunea pulmonara, fara o explicatie evidenta a relatiei cauza-efect.
Printre acestea: obezitatea, hipertensiunea portala, folosirea agentilor anorexigeni, infectia cu HIV si hipertensiunea arteriala.
Prognosticul in hipertensiunea pulmonara primitiva este nefast, decesul survenind in cativa ani de la diagnosticarea bolii.
Semne si simptome
Semnele si simptomele includ:
Tratament
Oxigenoterapia nu este benefica la pacientii cu hipertensiune pulmonara primitiva, deoarece in majoritatea cazurilor nu se manifesta hipoxemia in repaos. Insa administrarea de oxigen este necesara in cazurile de hipoxemie de repaos sau in cazurile de insuficienta cardiaca dreapta.
Tratamentul anticoagulant cronic sporeste supravietuirea in hipertensiunea pulmonara primitiva.
De asemenea se indica administrarea de vasodilatatoare, diuretice si glicozide cardiace.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii