Vaccinarea
Vaccinarea este cea mai sigura cale de a va proteja impotriva gripei. Ea trebuie repetata in fiecare an.
Exista 2 tipuri de vaccinare:
Fiecare vaccin contine trei tipuri de virus gripal: A (H3N2), A(H1N1) si B. Tulpinile de virus din vaccin sunt schimbate in fiecare an, in functie de estimarile specialistilor asupra carei tulpini virale va circula in anul respectiv.
La aproximativ 2 saptamani de la vaccinare, organismul creaza anticorpi impotriva virusurilor gripale injectate.
Cand ne vaccinam
Octombrie si noembrie sunt cele mai propice luni pentru vaccinare, dar vaccinul poate fi administrat si in luna decembrie sau mai tarziu. Sezonul gripal incepe din octombrie si poate dura pana in luna mai.
Cine trebuie sa se vaccineze
In general oricine doreste sa reduca posibilitatea de a face gripa se poate vaccina. Insa, se recomanda ca anumite categorii de persoane sa se vaccineze anual. Aceste categorii cuprind persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii si cele care locuiesc sau ingrijesc aceste persoane bolnave.
Categoriile de persoane carora li se recomanda vaccinarea anuala sunt:
Cui nu i se recomanda vaccinul antigripal
Exista persoane care nu trebuie sa se vaccineze fara aprobarea medicului:
Eficienta vaccinului antigripal
Capacitatea vaccinului antigripal de a proteja o persoana de gripa depinde de varsta si starea de sanatate a persoanei respective, si de potrivirea virusurilor din vaccin cu cele aflate in circulatie in acel an. Testele au dovedit faptul ca atat vaccinul injectabil cat si cel sub forma de spray nazal sunt eficace in prevenirea gripei.
Efectele secundare ale vaccinului antigripal
Vaccinul injectabil contine virusii gripali inactivati, deci nu provoca gripa. Insa, poate avea cateva efecte secundare, precum:
Daca aceste probleme apar, ele se manifesta la scurt timp dupa injectie si dureaza de obicei 1-2 zile.
Majoritatea persoanelor care au facut vaccinul antigripal nu au prezentat nici o problema serioasa. Insa, in cazuri rare, vaccinul poate cauza tulburari grave, cum ar fi reactii alergice.
Vaccinul sub forma de spray nazal (FluMist) contine virusi atenuati si nu cauzeaza simptome severe ale gripei.
La copii FluMist poate provoca:
La adulti vaccinul poate contribui la aparitia de:
Obiceiuri sanatoase
Desi vaccinul antigripal anual este cea mai eficienta cale de a preveni gripa, obiceiurile sanatoase, ca spalatul pe maini si acoperitul gurii cand se tuseste, va pot ajuta sa preveniti afectiunile respiratorii. Printre aceste obiceiuri sanatoase se numara:
Medicamente antivirale
Medicamentele antivirale trebuie prescrise de catre medic, si nu sunt eficiente impotriva altor afectiuni respiratorii, precum raceala etc.
Medicamente antivirale folosite pentru tratament
Pentru tratamentul gripei, administrarea de medicamente antivirale trebuie inceputa la maxim 2 zile dupa debutul bolii si continua 5 zile. Administrate astfel, ele imbunatatesc simptomele gripei si scurteaza perioada de boala cu 1-2 zile. De asemenea, scad contagiozitatea.
Medicamente antivirale folosite pentru preventie
Medicamentele antivirale pot preveni gripa daca sunt folosite de persoane sanatoase. Sunt in procent de 70-90% eficiente.
Cui i se recomanda medicamentele antivirale
In general, medicamente antivirale pot fi prescrise oricarei persoane peste varsta de 1 an care doreste sa previna sau sa trateze gripa. Persoanele predispuse la complicatii sunt cele care pot beneficia cel mai mult de efectele acestor medicamente.
Medicamentele antivirale pot fi, de asemenea, benefice persoanelor imunodeprimate la care exista posibilitatea ca vaccinul antigripal sa nu aiba efect.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii