Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Gripa

Generalitati

Gripa este o afectiune contagioasa a tractului respirator cauzata de virusurile gripale. Spre deosebire de alte afectiuni respiratorii, precum raceala, gripa poate cauza simptome grave, putand conduce chiar la deces.

Virusul gripal se poate localiza in orice zona a tractului respirator, determinand simptomele ce apar in raceala banala, laringita, bronsiolita, dureri in gat, infectii ale urechilor sau pneumonie.

Gripa se intalneste cel mai adesea in anotimpul rece. Cea mai frecveta cale de transmitere a virusului gripal este prin picaturile provenite de la bolnav atunci cand stranuta, tuseste sau isi sufla nasul.

Boala se poate, de asemenea, contactul cu suprafete contaminate. Studiile au aratat ca virusul gripal poate rezista pe suprafete intre 2-8 ore.

Virusul gripal poate fi distrus de caldura (75-100 grade). In plus, anumite substante dezinfectante ca clorul, peroxidul de hidrogen, sapunul, antisepticele pe baza de iod si alcoolurile sunt eficiente impotriva virusului. De exemplu, servetelele antiseptice cu alcool pot fi folosite cu succes pentru curatarea mainilor.

Simptomele apar la 1-7 zile dupa infectie (frecvent dupa 2-3 zile). Deoarece gripa se raspandeste prin aer si este contagioasa, de obicei sunt afectate comunitati intregi.

Boala debuteaza brusc, cu febra intre 37,5-39 grade (febra adultului e mai scazuta decat cea a copilului). Febra dureaza de regula 2 zile, insa se poate mentine chiar si 4-5 zile, iar in uneori poate reapare in decursul afectiunii.

Alte simptome frecvent intalnite sunt durerile musculare si lipsa de energie. Unele persoane prezinta si  ameteli si varsaturi.

In perioada din zilele 2-4 de boala, intregul organism devine slabit, iar simptomele respiratorii devin mai accentuate.

Cel mai pronuntat simptom respirator este, de obicei, tusea. Majoritatea bolnavilor au dureri in gat si cefalee. Scurgerile nazale si stranuturile sunt de asemenea frecvente.

Simptomele, cu exceptia tusei, dispar in 4-7 zile. Tusea si oboseala accentuata se mentin, de regula, 2 saptamani, pana cand boala se vindeca complet.

Diferenta dintre gripa si raceala

Multi oameni confunda gripa cu o raceala banala deoarece au unele simptome comune si se manifesta in aceiasi perioada a anului.

Desi ambele sunt afectiuni respiratorii virale, ele sunt provocate insa de virusuri diferite. Multe persoane racesc de cateva ori intr-un an, insa gripa au doar o data la cativa ani.

In general, gripa este o afectiune mai grava decat raceala. Simptome ca febra, durere generalizata a organismului, oboseala accentuata si tuse seaca, se intalnesc mai frecvent la gripa si sunt mai intense.

Racelile sunt de obicei mai "blande" decat gripa. Persoanele racite vor avea mai probabil nasul infundat sau scurgeri nazale. Raceala nu cauzeaza de obicei complicatii, precum pneumonie sau infectii bacteriene, si nu necesita internare in spital.

Deoarece aceste doua boli au simptome comune, este dificil sa le diferentiezi bazandu-te doar pe simptome. Pentru a preciza cu siguranta diagnosticul, trebuie folosite de catre medic teste speciale, care trebuie efectuate in primele zile de boala.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii