Emfizemul pulmonar este o afectiune difuza caracterizata prin alterarea matricei de elastina a plamanului, distrugerea peretilor alveolari si formarea de cavitati aeriene.
Fumatul este strans corelat cu dezvoltarea emfizemului. Se considera ca pe parcursul a mai multi ani, prin mentinerea inflamatiei cronice in caile respiratorii si in septurile alveolare, fumatul duce la alterarea ireversibila a matricei proteice a septurilor alveolare.
Semne si simptome
Acuza principala este dispneea de efort progresiva. Tusea este absenta sau minima, cu o expectoratie nesemnificativa.
Tipic, in stadiile avansate pacientul prezinta pierdere ponderala marcata.
La inspectie se observa torace globulos, "in butoi", cu scurtarea gatului, polipnee cu expir prelungit si buze protruzive.
La bolnavii cu emfizem sever, din cauza epuizarii musculaturii expiratorii, in pozitie orizontala are loc suprasolicitarea diafragmului, de aceea ei sunt nevoiti sa doarma in pozitie semisezanda.
Complicatii
Formarea de bule prin ruperea septurilor alveolare. Ruperea acestor bule poate duce la aparitia pneumotoracelui.
Scaderea ponderala este o complicatie frecventa dar mai putin cunoscuta a enfizemului.
Insuficienta respiratorie cronica si cordul pulmonar cronic reprezinta complicatiile tardive.
Tratament
Masuri specifice in tratamentul emfizemului pulmonar nu exista.
Un rol important in tratarea emfizemului pulmonat il are incetarea fumatului, masura care se poate dovedi foarte eficienta daca este luata in stadiile initiale ale bolii.
Cu scop de ameliorare a permeabilitatii cailor aeriene se recomanda administrarea de beta2-adrenomimetice, anticolinergice, teofiline si corticosteroizi.
Exercitiile fizice regulate se indica pentru a mentine mobilitatea, iar fizioterapia se recomanda in scopul ameliorarii expectoratiei din exacerbari.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii