Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Chilotoraxul

Chilotoraxul reprezinta acumularea de lichid in cavitatea pleurala, format prin acumularea de limfa in urma afectarii canalului limfatic toracic.

Cauzele aparitiei chilotoraxului includ:

  • tumori maligne: limfoame, alte procese maligne
  • tumori benigne, infectii, alte cauze: gusa retrosternala, sarcoidoza, amiloidoza, afectiuni limfatice benigne (limfangioleiomiomatoza, sindromul unghiilor galbene, anomalii congenitale), boli infectioase (tuberculoza, filarioza), tromboza venelor centrale
  • traumatisme: traumatism toracic, efort excesiv (tuse chinuitoare, nastere, voma), iatrogenii (chirurgie toracica/cervicala, radioterapie, scleroterapie esofagiana)
  • cauze idiopatice

Cel mai des este provocat de leziuni tumorale obstructive (ex. limfoame) si de traumatisme, celelalte cauze intalnindu-se mult mai rar.

Sindromul unghiilor galbene apare in urma dilatarii excesive sau hipoplaziei ductului limfatic si se manifesta prin triada: unghii galbene ce cresc lent, edem limfatic si chilotorax.

Semne si simptome

Pacientii prezinta dispnee (in cazurile in care chilotoraxul este suficient de mare) sau numai simptomele afectiunii de baza.

Toracocenteza arata un lichid laptos cu un continut sporit de trigliceride, in timp ce concentratia colesterolului este scazuta.

Tratament

Tratamentul este in functie de leziunea cauzala.

Au fost descrise cazuri extrem de rare de disparitie a chilotoraxului in urma tratamentului adecvat a tuberculozei si sarcoidozei. Insa majoritatea pacientilor, in special cu leziuni tumorale, vor necesita masuri specifice suplimentare tratamentului leziunii cauzale.

Regimul alimentar hipolipidic si alimentatia parenterala vor diminua formarea limfei. Este indicata suplimentarea dietei cu trigliceride bogate in acizi grasi care se absorb direct.

Tratamentul conservator poate rezolva pana la 50% din cazuri de chilotorax traumatic, in celelalte cazuri fiind necesara ligaturarea ductului toracic.

Cand chilotoraxul este determinat de neoplazii, poate fi benefica radioterapia sau tratamentul citostatic, insa mai des este nevoie de evacuarea lichidului prin toracocenteze repetate sau prin toracostomie cu drenaj aspirativ.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii