Metastazele pulmonare se intalnesc in aproape toate tumorile maligne, fenomen explicabil prin vascularizarea bogata si prin functia specifica "de filtru", pe care o exercita plamanul.
Apar pe cale hematogena sau limfatica in aproape toate tipurile de tumori maligne (carcinoame, sarcoame, limfoame) cu pornire din aproape toate organele.
Dintre localizarile tumorale primare, cel mai frecvent metastazeaza in plamani carcinomul uterin, tumorile renale, osoase, testiculare, mamare, ovariene, digestive, precum si melanoamele.
La barbati, cel mai adesea metastazele sunt provenite din tumori urogenitale (prostata, testicul, rinichi) si digestive, iar la femei, din cancerul mamar si din tumori ale tubului digestiv.
Cancerul pulmonar metastatic se prezinta sub 3 forme:
Nodulul solitar pulmonar metastatic, de regula, este descoperit intamplator prin examen radiologic la un pacient asimptomatic. Leziunea de pornire este mai des cancerul colorectal.
In functie de caracterul si gradul de avansare a tumorii primare, de prezenta altor metastazari, se poate decide rezectia metastazei unice, capabila uneori sa prelungeasca supravietuirea.
Metastazele multiple nodulare provin mai des din tumorile maligne renale, mamare, uterine, bronhopulmonare, de colon si din sarcoame.
Radiologic apar ca opacitati multiple, omogene, rotunde, cu contur relativ bine delimitat, de dimensiuni extrem de variate, situate in ambele campuri pulmonare.
Bolnavii rareori sunt asimptomatici, de obicei, prezentand dispnee si manifestari generale de neoplazie, odata cu semnele eventualei afectari pleurale, osoase, cardiace, mediatinale, etc.
Diagnosticul se face pe baza datelor clinice si radiologice, insa, rolul decisiv ii revine examenului citologic sau histologic.
Tratamentul, de regula, este simptomatic.
Limfangita carcinomatoasa apare prin extensia limfatica a celulelor tumorale sau prin microembolizari ale arteriolelor pulmonare cu celule tumorale. Cel mai frecvent se observa in cancerul mamar, gastric sau intestinal, cancerul pulmonar primar.
Cel mai frecvent pacientii manifesta dispnee severa cu polipnee, cianoza, tahicardie si alte semne de hipoxemie, care nu se corecteaza prin administrare de oxigen.
Confirmarea se face prin examenul citologic al sputei sau lichidului pleural, dar poate necesita si bronhoscopie cu biopsie sau biopsie pulmonara transbronhiala.
Tratamentul este simptomatic.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii