Debutul bronsitei cronice este lent. Pe parcursul a mai multor ani, pacientii prezinta perioade de tuse productiva dupa raceli banale in perioade de iarna.
Durata si severitatea tusei cresc de la an la an pana la satisfacerea criteriilor de bronsita cronica: tuse cu sputa prezenta timp de 3 luni pe an, mai mult de 2 ani consecutiv.
La inceput tusea este matinala cu expectoratii mucoase, dupa care apare si in timpul zilei si seara. Sputa devine mucopurulenta sau purulenta in cantitati mai mari.
Expiratia devine activa si apare dispneea de tip expirator, ce poate fi usoara, cu timpul devenind severa, permanenta si survenind si in repaos.
Simptomatologia depinde si de nivelul afectarii arborelui bronsic. Atunci cand sunt afectate bronhiile mari predomina tusea cu sputa mucoasa. La afectarea bronhiilor medii, sputa este mucopurulenta, iar la afectarea bronhiilor mici tusea poate fi productiva sau seaca.
Exacerbarea bronsitei cronice poate produce sindrom infectios cu febra, mialgii, astenie, transpiratii nocturne, oboseala, etc.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii