Bronsita acuta este o inflamatie acuta a arborelui traheobronsic cu debut recent se de durata scurta, ce evolueaza spre insanatosire cu restabilirea completa a functiei bronsice.
Clinic se manifesta printr-un sindrom bronsic acut si lipsa modificarilor radiologice.
Bronsita acuta are 3 cauze principale: bacteriana, virala si chimica.
Bronsitele acute bacteriene, de obicei, apar in urma unei bronsite virale si sunt produse de bacteriile care populeaza normal nazofaringele: pneumococi, streptococi, Haemophilus influenzae, etc.
In majoritatea cazurilor de bronsita acuta la persoane anterior sanatoase agentul cauzal este un virus. Exista peste 150 de virusuri care pot produce bronsita acuta, insa cele mai frecvente sunt rinovirusurile, adenovirusurile, virusurile gripale A si B, virusul respirator sincitial.
Bronsita chimica apare in urma expunerii accidentale sau profesionale la pulberi, aerosoli sau fum. Este mai des cronica si doar rareori acuta.
Factorii predispozanti pentru bronsita sunt raceala, supraraceala, extenuarea fizica, aerul poluat, alimentatia proasta.
In majoritatea cazurilor, evolutia bronsitei acute este benigna, conducand la vindecare in 7-10 zile.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii