Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPCO)

Semne si simptome

Bolnavii cu BPCO prezinta manifestari de bronsita cronica si de emfizem pulmonar. La unii bolnavi predomina manifestarile de bronsita, la altii manifestarile de emfizem.

BPCO cu predominanta emfizemului se caracterizeaza prin dispnee progresiva care predomina in tabloul clinic.

Bolnavii prezinta dispnee cu cresterea frecventei respiratiilor pentru a asigura mentinerea gazelor sanguine in limite normale. Ca rezultat nu prezinta cianoza, iar expirul este prelungit.

Dispneea poate lua aspectul dispneei paroxistice nocturne. Exacerbarile bronsitice sunt rare. Durata de viata este mai lunga decat in forma bronsitica.

Examenul clinic releva semne de emfizem pulmonar la un bolnav cu pierdere in greutate.

Formele de BPCO cu predominanta emfizemului presupun existenta emfizemului cronic obstructiv. Cordul pulmonar apare tardiv, ca eveniment terminal.

Moartea se produce in insuficienta respiratorie, adesea fara sa se fi constituit cordul pulmonar.

BPCO cu predominanta bronsitei

Fumatori inraiti, bolnavii prezinta initial tuse importanta. Mai tarziu, treptat, tusea devine continua.

La examenul obiectiv sunt cianotici, hiperponderali si edematosi. Cianoza si edemul justifica termenul de "albastru si umflat".

Frecventa respiratorie este normala sau usor crescuta. Wheezing-ul poate fi prezent la efort sau in expirul fortat. Expirul este prelungit.

Examenul inimii semnaleaza hipertensiune pulmonara si cord pulmonar.

BPCO cu predominarea bronsitei evolueaza cu repetate episoade de acutizare a bronsitei, cu agravarea insuficientei respiratorii si cardiace.

Durata de viata in forma BPCO cu predominanta bronsitei este mai scurta decat in forma cu predominanta emfizemului din cauza perturbarilor mai grave in gazele sanguine.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii