Bisinoza este o tulburare cronica ce provoaca ingustarea lumenului cailor aeriene, cauzata de inhalarea particulelor de bumbac, in, canepa sau iuta.
Desi inhalarea prafului de bumbac a fost identificata ca fiind o cauza a bolilor respiratorii de peste 300 ani, bisinoza a fost recunoscuta ca o afectiune cu risc ocupational pentru muncitorii din industria textila de mai putin de 50 ani.
Semne si simptome
Printre manifestarile clinice pot fi intalnite wheezing-ul, scurtarea respiratiei, si senzatia de greutate pe piept.
Simptomele devin, de obicei, mai pronuntate atunci cand pacientul se reintoarce la munca dupa week-end sau dupa vacanta, si se reduc dupa ce el se readapteaza mediului de lucru.
Pana la 25% dintre muncitorii cu bisinoza prezinta simptome ce tind sa se mentina sau sa apara si in cursul lucrului.
Tulburarile mai grave ale respiratiei par sa se datoreze expunerii la nivele crescute de praf si pentru perioade mai indelungate.
Fumatorii sunt cel mai tare afectati.
Diagnostic
In diagnosticul bisinozei se folosesc teste ce detecteaza reducerea capacitatii pulmonare in cursul perioadei de lucru.
Tratament
Tratamentul bolii in stadiile initiale are ca scop deschiderea cailor aeriene ingustate.
Bronhodilatatoarele (medicamente care relaxeaza caile aeriene si imbunatatesc fluxul aerian) pot fi folosite sub forma inhalatorie sau de comprimate.
Pentru a reduce senzatia de greutate in piept se pot prescrie antihistaminice.
Reducerea expunerii la factorul cauzator este esentiala. Orice muncitor care prezinta simptomele bisinozei sau tulburari de respiratie trebuie sa se transfere intr-o zona de lucru mai putin toxica.
Desi expunerea prelungita poate cauza bronsita cronica, boala nu provoaca leziuni pulmonare permanente.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii