Cauzele atelectaziei includ numarul insuficient de incercari de a respira efectuate de nou-nascut, obstructiile bronsice, sau absenta surfactantului (substanta secretata de alveole care mentine stabilitatea tesutului pumonar prin reducerea tensiunii de suprafata a lichidelor ce tapeteaza plamanii). Lipsa surfactantului scade suprafata disponibila schimburilor de gaze eficiente, cauzand colapsul acesteia.
Presiunea exercitata asupra plamanului de catre lichide sau aer poate cauza atelectazie, precum si obstructia cailor aeriene pulmonare de catre mucusul vascos rezultat in urma unor variate infectii si boli pulmonare.
Tumorile si corpii straini inhalati pot, de asemenea, produce obstructia cailor aeriene, cauzand atelectazie.
Orice persoana care sufera o interventie chirurgicala toracica sau abdominala, cu anestezie generala, prezinta riscul de a dezvolta atelectazie deoarece, dupa operatie, respiratia este adesea superficiala (pentru a evita durerea cauzata de incizia chirurgicala). Orice scadere semnificativa a fluxului aerian de la nivelul alveolelor contribuie la acumularea secretiilor, care la randul lor pot cauza aparitia infectiilor. Traumatismele toracice ce produc respiratie superficiala (ex. fracturarea costelor) pot, de asemenea, determina atelectazie.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii