Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Malaria

Cauze

Malaria este cauzata de un parazit numit plasmodium.

Exista sute de tipuri de plasmodium, insa doar 4 dintre acestea cauzeaza malaria la om:

  • plasmodium falciparium: cauzeaza malarie maligna. Se gaseste predominant in Africa si determina cele mai grave simptome.
  • plasmodium vivax: cauzeaza malarie benigna. Se gaseste in Asia. Determina simptome mai blande ca primul, insa poate rezista in ficat pana la 3 ani.
  • plasmodium ovale: cauzeaza malarie benigna. Se gaseste in Africa. Poate exista in sange ani de zile fara a determina simptome.
  • plasmodium malarie: cauzeaza malarie benigna. Este rar si se gaseste in Africa de Vest.

Parazitul este transmis de o anumita specie de tantar, numita anopheles. Daca femela tantar inteapa si se hraneste din sangele unei persoane infectate cu malarie, ea poate transporta si transmite boala la alte persoane pe care le va intepa.

O data ajuns in circulatie parazitul malariei este tranportat la ficat de unde reintra din nou in circulatie. El invadeaza globulele rosii sanguine in care se inmulteste. La 48-72 ore hematia infectata se sparge si elibereaza mai multi paraziti in circulatie.

Studiile au demonstrat ca femeile insarcinate pot contacta malaria mai usor din cauza sistemului imun slabit care nu poate contracara parazitul. Boala se poate transmite fatului.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii