Este o infectie cauzata de virusul hepatitic E (VHE), ce determina inflamarea ficatului. Adultii sunt mai afectati de boala in comparatie cu copiii.
Principala cale de transmite este cea fecal-orala, contaminarea facandu-se prin atingerea alimentelor cu mainile nespalate.
Transmiterea se mai poate produce prin consumul apei infectate, a pestelui contaminat din asemenea ape, prin alimente contaminate insuficient fierte, prin transfuzii de sange.
Semne, simptome si evolutie
Evolutia clinica este similara cu cea din hepatita A.
Simptomele apar la 2-8 saptamani de la infectare. Frecvent persoanele infectate prezinta:
Unele persone pot prezenta si icter (coloratia galbena a pielii si corneei).
In majoritatea cazurilor boala are o evolutie "blanda" si dispare dupa cateva saptamani, fara sa cauzeze daune permanente.
Hepatita E nu se cronicizeaza niciodata. In cazuri rare, boala lezeaza si distruge un numar mare de celule hepatice, astfel incat ficatul nu mai poate functiona corespunzator. Aceasta afectiune se numete insuficienta hepatica fulminanta, si poate fi fatala. Femeile insarcinate prezinta un risc crescut de mortalitate din pricina insuficientei hepatice fulminante.
Diagnostic
Diagnosticul se pune in urma rezultatelor testelor serelogice de determinare a anticorpilor antiVHE.
Se mai pot efectua analize ale monstrelor prelevate din scaunul bolnavilor.
Tratament
Se recomanda odihna, o dieta sanatoasa, si se interzice consumul bauturilor alcoolice.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii