Febra galbena este o infectie virala grava, cauzata de un flavovirus.
Este o boala infectioasa tropicala, transmisa la oameni prin intermediul tantarilor care se hranesc cu sangele maimutelor infectate. Virusul infecteaza saliva tantarului care ajunge in organismul uman prin intepatura acestuia.
Persoana intepata devine purtator al virusului pe care il poate raspandi tot prin intermediul tantarilor care se hranesc cu sangele purtatorului.
Odata patruns in organism, virusul se raspandeste prin circulatie, se inmulteste si infecteaza variate tipuri de celule, de obicei celulele ficatului, rinichilor, si vaselor de sange.
Simptome
Simptomele apar la 3-6 zile de la infectare. Exista trei etape diferite ca grad de severitate al simptomelor:
Diagnostic
Diagnosticul se pune dupa efectuarea testelor de sange.
Tratament
Nu exista medicamente eficiente impotriva virusului febrei galbene.
Tratamentul vizeaza slabirea simptomelor. Febra se scade prin administrare de acetaminophen, nu aspirina sau ibuprofen, care favorizeaza hemoragiile deja prezente. Deshidratarea se evita prin consum crescut de lichide.
Prezenta sangelui in stomac se poate controla prin administrare de antiacide. Hemoragiile pot necesita transfuzii de sange. Afectarea renala poate necesita dializa.
Preventie
Exista un vaccin sigur si eficient impotriva febrei galbene.
Prognostic
5-10% din cazuri sunt fatale.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii