Tratament medicamentos
Adultii care sufera de botulism sunt tratati cu antitoxina derivata din serul de cal. Antioxina (eficienta impotriva tipurilor A, B, E de toxina botulinica) inactiveaza doar toxina botulinica ce nu este legata de terminatiile nervoase.
Administrarea rapida a antitoxinei (in general in decurs de 24 ore de la debutul simptomelor) poate salva terminatiile nervoase, previne progresia bolii si reduce mortalitatea.
Insa, in cazul copiilor nu poate fi folosita antitoxina utilizata la adulti. Pentru ei este disponibila imumoglobulina umana specifica antibotulism, care neutralizeaza toxinele de tip A, B, C, D si E inainte ca acestea sa se ataseze la terminatiile nervoase. Aceasta antitoxina poate oferi protectie impotriva tipurilor A si B de toxina pentru o perioada de aproximativ 4 luni.
Antibioticele nu sunt eficiente in preventia si tratarea botulismului. In plus, folosirea antibioticelor nu este recomandata in cazul copiilor, deoarece bacteriile distruse pot elibera si mai multa toxina in organism.
Totusi, antibioticele pot fi administrate in tratamentul infectiilor secundare ale tractului respirator sau alte tipuri de infectii secundare.
Suport respirator
Tratamentul copiilor implica in general suport respirator intensiv si hranire prin tub timp de mai multe saptamani sau chiar luni. O data ce bebelusul poate respira fara ajutor, se initiaza terapia fizica pentru a ajuta copilul sa reinvete cum sa suga si sa inghita.
In cazul adultilor, de obicei este necesara folosirea unui dispozitiv respirator si, in unele cazuri, se poate recurge la traheostomie.
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical poate fi necesar pentru a curata o rana infectata si pentru a indeparta sursa bacteriana care produce toxina.
Lavaj gastric
Cand botulismul este transmis prin consumul de alimente contaminate, adesea este necesara „spalarea” tractului gastro-intestinal. De obicei, in lavaj sunt folosite medicamente purgative sau clisme.
Este foarte important sa se evite produsele care contin magneziu, deoarece acesta intensifica efectul toxinei.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii