Boala Bejel, cunoscuta si sub denumirea de sifilis endemic, este o afectiune cronica dar vindecabila, intalnita in principal la copiii din regiunile aride ale globului (ex. Orientul Mijlociu, Africa, Asia centrala, Australia).
Spre deosebire de sifilisul venerian, cel endemic nu este o boala cu transmitere sexuala.
Cauze
Bacteria care cauzeaza boala Bejel, Treponema pallidum, este implicata si in dezvoltarea formei cu transmitere sexuala a sifilisului, insa modalitatea de transmitere este foarte diferita.
In cazul bolii Bejel, transmiterea se face prin contact (cutanat) direct cu persoane contaminate sau indirect prin vasele si tacamurile folosite de bolnavi.
Bacteria este raspandita in principal la copiii care traiesc in medii nesanitare cu grad de igiena scazut.
Semne si simptome
Semnele si simptomele bolii Bejel includ:
Diagnostic
Treponema pallidum poate fi identificata prin examinarea microscopica a monstrelor prelevate de la nivelul leziunilor.
Insa, deoarece testele cu anticorpi nu disting cele 2 tipuri de sifilis, diagnosticul de sifilis endemic se bazeaza si pe istoricul medical, simptomele prezente si mediul de viata al pacientului.
Tratament
Prin administrarea intramusculara de doze crescute de benzatin-penicilina G, boala poate fi vindecata indiferent de stadiul de evolutie. In cazul in care penicilina nu este disponibila se apeleaza la tetraciclina.
Vindecarea poate dura mai mult si poate necesita doze suplimentare de medicament in stadiile mai avansate.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii