Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Bartoneloza

Bartoneloza este o afectiune bacteriana infectioasa ce prezinta o forma acuta (cu debut brusc si durata scurta) si o forma cronica (cu instalare treptata si durata mai lunga).

Boala este transmisa de musculite, si se intalneste in partea de vest a Americii de Sud (Peru, Columbia, Ecuador).

Bartoneloza se caracterizeaza prin anemie hemolitica si febra. Forma acuta este potential fatala, fiind numita si febra Oroya sau boala Carrion.

Forma cronica este identificata prin leziunile cutanate dureroase.

Cauze

Boala este cauzata de bacteria Bartonella bacilliformis.

Infectia este transmisa de catre un gen de musculite nocturne (Lutzomyia verrucarum), care se hranesc cu sange uman, putand injecta bacteriile in circulatia sanguina.

Semne si simptome

Forma acuta a bolii se manifesta, de obicei, la 16-22 zile de la muscatura musculitelor, desi perioada de incubatie poate fi si de 3-4 luni.

O data ajunse in circulatia sanguina, bacteriile se ataseaza de eritrocite, patrund in interiorul acestora si se reproduc. In cadrul acestui proces, pana la 90% din eritrocitele organismului gazda pot fi distruse, cauzand anemie hemolitica severa.

Anemia este insotita de febra crescuta, cefalee, durere articulara si musculara, marirea nodulilor limfatici, delir, si posibil coma.

Faza acuta se asociaza adesea cu infectii secundare cauzate de protozoare si Salmonella. Ea poate fi urmata de forma cronica a bolii (verruga peruana) sau de vindecare completa (insotita in unele cazuri de starea de purtator).

La 2-8 saptamani de la faza acuta, persoana infectata dezvolta verruga peruana. Acest stadiu se caracterizeaza prin eruptii cutanate benigne, reprezentate de noduli proeminenti de culoare rosie-violacee.

Insa, uneori, bolnavul poate prezenta leziunile caracteristice formei cronice fara a treace prin faza acuta a bolii.

Netratate, leziunile cutanate se pot mentine de la cateva luni la cativa ani.

In cazuri rare, in cursul fazei acute, boala afecteaza sistemul nervos central cauzand meningoencefalita. Aceasta se poate asocia cu convulsii, paralizie spastica si flacida, si posibil deces.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe evaluarea simptomelor prezente, si pe istoricul de calatorie al pacientului in zonele globului in care se intalneste aceasta boala.

Izolarea bacteriei Bartonella bacilliformis din monstrele de sange sau din cele prelevate de la nivelul leziunilor cutanate confirma diagnosticul.

Tratament

Tratamentul de electiei al bartonelozei consta in administrarea de antibiotice fata de care bacteriile sunt sensibile (ex. cloramfenicol, peniciline, aminoglicozide).

Transfuziile sanguine pot fi necesare pentru a trata anemia cauzata de bartoneloza.

O data ce infectia este indepartata, bolnavul se recupereaza in totalitate.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii