Actinomicoza cervicofaciala. Afecteaza gura, gatul, si regiunea capului. Boala evolueaza lent. Zona afectata devine dura, pielea supraiacenta se inroseste, si treptat se dezvolta un abces, care va drena ulterior la suprafata tegumentului. Puroiul scurs contine granule de sulf si microrganisme filamentoase.
Actinomicoza toracica. Implica plamanii si mediastinul. Boala debuteaza cu febra si tuse productiva. Pacientul devine slabit, scade in greutate, si poate prezenta transpiratii nocturne si scurtarea respiratiei. Afectiunea se poate extinde la inima si la cavitatea abdominala. De asemenea, pot fi interesate si coastele. Ocazional, forma toracica si cervicofaciala a actinomicozei poate cauza complicatii la nivelul sistemului nervos, cel mai adesea abcese cerebrale sau meningita.
Actinomicoza abdominala. Este precedata in general de o inteventie chirugicala, precum cea pentru apendicita acuta, ulcer perforat, sau inflamatia vezicii biliare. Infectia incepe de obicei in tractul gastrointestinal si se extinde la peretele abdominal. Boala este insotita de febra si frisoane, colici intestinale, varsaturi, pierdere in greutate, si o masa palpabila care dreneaza la suprafata pielii.
Actinomicoza pelvina.Afecteaza zona pelvina la femei si poate cauza durere in zona inferioara a abdomenului, febra, si sangerari intre perioadele menstruale.
Actinomicoza generalizata. Poate implica pielea, creierul, ficatul si sistemul urogenital.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii