Actinomicoza cervicofaciala poate fi diagnosticata de catre medicul de familie sau medicul stomatolog, iar pacientul este indrumat catre un specialist in boli infectioase.
Diagnosticul actinomicozei se bazeaza pe mai multe elemente. Prezenta unui abces care dreneaza la suprafata pielii la nivelul capului sau gatului este sugestiva pentru actinomicoza cervicofaciala. O extractie dentara, o boala stomatologica recenta, sau o igiena orala precara sunt de ajutor in stabilirea diagnosticului.
Examinarea microscopica a puroiului scurs identifica granulele de sulf caracteristice produse de Actinomyces israelii.
De asemenea, se poate efectua o biopsie pentru a preleva o mostra din tesutul infectat. Aceasta procedura se poate realiza sub anestezie locala in cabinetul medicului.
Ocazional, se realizeaza culturi din bacteriile prelevate din puroiul drenat sau tesutul infectat.
Actinomicoza ce afecteaza plamanii, abdomenul, pelvisul, sau creierul este greu de diagnosticat deoarece simptomele se aseamana adesea cu cele prezente in alte afectiuni. Actinomicoza toracica sau abdominala se poate confunda cu tuberculoza sau cancer.
Diagnosticul este sustinut prin radiografii, prezenta puroiului care dreneaza in exterior, si analiza microscopica a tesuturilor infectate.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii