Urticaria este o afectiune alergica cutaneo-mucoasa ce se caracterizeaza printr-o eruptie trecatoare de papule (basicute rosii), aparute brusc, intens pruriginoase (care provoaca mancarime intensa), similare celor care apar la atingerea pielii cu o urzica (latina = urtica).
Angioedemul Quincke este o forma particulara mai severa de urticarie.
Aceste afectiuni pot aparea la orice varsta.
Semne si Simptome
Urticaria se caracterizeaza prin papule (basici), bine delimitate, cu dimensiuni care variaza de la o gamalie de ac (urticaria micropapuloasa) la cativa milimetri diametru, de culoare roz-portelanie.
Leziunile se pot uni in placi eritemato-edematoase de dimensiuni variate, de la cativa centimetri pana la zeci de centimetri (urticaria giganta). Forma lor poate fi rotunda sau inelara.
Se localizeaza oriunde pe tegumente sau mucoase. Pot fi izolate sau imprastiate, asimetrice. Sunt precedate si/sau insotite de prurit intens (mancarime intensa), iar in formele mai severe si de senzatie de intepatura sau arsura.
Uneori se asociaza si manifestari generale: cefalee, greturi, febra, ameteli, tulburari digestive, dureri articulare etc.
Tipuri si Cauze
In functie de circumstantele de aparitie, se disting urmatoarele forme de urticarie:
1. Urticaria alergica, anafilactica sau atopica. In functie de factorul cauzator (alergen), avem:
2. Urticaria fizica, nealergica
3. Urticaria idiopatica - peste 50% din cazuri
Tratament
Primul pas terapeutic consta in indepartarea agentului cauzal (alimentar sau medicamentos), daca acesta se cunoaste, sau se incearca depistarea lui. In urticariile cronice, agentul etiologic ramane de obicei necunoscut. Daca nu poate fi indepartat, se incearca hiposensibilizari specifice sau nespecifice.
Este extrem de important regimul alimentar din care trebuie excluse alimentele alergizante si histaminoeliberatoare (aditivii si conservantii alimentari, peste, oua, lapte, ciocolata etc.).
Medicatia patogenica si simptomatica consta in antihistaminice H.
In urticaria vasculitica, pe langa antihistaminice se mai folosesc antiinflamatorii nesteroidiene (indometacin 25-50 mg de 2-3 ori/zi), dapsona (50-300 mg/zi), colchicina (0,6 mg de 2 ori/zi), Hidroxiclorochin (200-400 mg/zi) sau imunosupresoare.
In formele severe de urticarie acuta si edem Quincke cu interesarea mucoasei sau in formele cu manifestari generale sunt indicati corticoizii intravenos (hemisuccinat de hidrocortizon 50-200 mg i.v.) si oral (Prednison 40-50 mg/zi - doze care se scad treptat dupa disparitia semnelor si simptomelor), sau chiar adrenalina, efedrina.
In cazurile foarte grave, cu risc de soc antifilactic sau asfixie se administreaza adrenalina 0,1-0,5 ml solutie 1% subcutanat (in afectarile respiratorii) sau intra-muscular (in colapsul vascular), repetand dupa 15-30 minute, in functie de starea pacientului. Apoi se administreaza antihistaminice (Romergan) intramuscular sau intravenos.
In cazul urticariilor fizice se recomanda evitarea expunerii la factorul declansator (soare, frig, presiune). Pacientii cu urticarie solara pot beneficia de PUVA-terapie.
De asemenea, cand este cazul, se trateaza afectiunile asociate: digestive, endocrine, neuropsihice etc.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii