Socul anafilactic este o reactie alergica rara, dar foarte grava. Se instaleaza brusc si se poate inrautati foarte repede, putand cauza uneori decesul.
Socul anafilactic apare dupa ce persoana alergica este expusa la un factor care il declanseaza. Acest factor determina eliberarea anumitor substante chimice (histamina) in organism, care cauzeaza reactiile alergice.
Simptome
Atat simptomele cat si evolutia socului anafilactic pot fi diferite de la o persoana la alta.
Simptomele premature si timpurii pot fi slabe: rinoree (scurgeri nazale), iritatii ale pielii, sau un "sentiment ciudat". Insa ele se pot inrautati destul de repede, producand:
Cauze
Persoanele predispuse la soc anafilactic au cantitati crescute de imunoglobuline E (anticorpi) in sange. Cand alergenul patrunde in organism, anticorpii specifici determina eliberarea de substante chimice, care cauzeaza socul anafilactic.
Cei mai comuni factori care determina socul anafilactic sunt: medicamentele, alimentele, intepaturile de insecte, latexul. Exista si factori mai putin comuni: radiografiile si exercitiile fizice.
Medicamentele: Cele mai grave reactii alergice apar atunci cand medicamentul este introdus in organism pe cale injectabila.
Cele mai frecvente medicamente ce cauzeaza socul anafilactic sunt penicilina si antibioticele asemanatoare.
Alimentele: Alunele, scoicile, laptele si ouale sunt cele mai frecvente alimente care cauzeaza socul anafilactic. Simptomele socului anafilactic apar de obicei la scurt timp dupa consumul alimentelor. La persoanele foarte alergice el se poate instala chiar prin simpla gustare a acestor alimente.
Intepaturile de insecte: Insectele care pot cauza soc anafilactic sunt:
La peroanele foarte alergice, chiar si o singura intepatura poate fi fatala.
Latexul: Alergia la latex este cauzata de obicei de cauciucul latex natural si nu de cel sintetic. Produsele care contin latex natural sunt:
Substante colorate pentru radiografie. Acest gen de substante pot provoca reactii alergice, inclusiv soc anafilactic. Din fericire, vopselurile mai moderne au eliminat aceasta problema.
Exercitiile fizice: Foarte rar pot declansa soc anafilactic. Majoritatea simptomelor pot fi stopate prin diverse medicamente sau prin incetarea activitatii fizice.
Diagnostic
Pentru a confirma sensibilitatea la alergenii care pot provoca socul anafilactic se efectueaza teste dermatologice. Se zgarie o portiune a pielii si se aplica alergenul suspectat. Inflamarea sau roseata zonei indica raspunsul alergic.
La persoanele foarte alergice acest gen de teste pot provoca soc anafilactic.
Pentru determinarea nivelului de IgE (imunoglobuline E) se indica teste de sange.
Tratament
Pacientii care sufera de anafilaxie trebuie sa poarte cu sine preparate de adrenalina (epinefrina) autoinjectabila. Ea se injecteaza rapid la primul semn de reactie anafilactica. De asemenea, este recomandat ca pacientul sa aibe cu el antihistaminice sau steroizi, prescrise de medic, pentru a usura simptomele.
Asistenta medicala este indicata, chiar daca pacientul se simte mai bine, pentru ca simptomele pot reaparea in cateva ore.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii