Rinita alergica este un tip de reactie imuna. In mod normal, sistemul imun raspunde la prezenta microorganismelor sau particulelor straine, precum polen sau praf, producand proteine specifice, numite anticorpi. Acestia sunt capabili sa se ataseze de anumite molecule (antigeni) din componenta particulelor straine.
Reactia dintre anticorpi si antigeni declanseaza o serie de reactii ce au scopul de proteja organismul de infectii.
Ca toate reactiile alergice, rinita alergica implica un grup de celule speciale ale sistemului imun, numite mastocite. Mastocitele, gasite in mucoasa cailor nazale si pleoapelor, prezinta pe suprafata lor un tip special de anticorp - IgE. In interior, mastocitele contin substante chimice reactive dispuse vezicule mici, numite granule. Cand anticorpii de suprafata intra in contact cu alergeni, declanseaza eliberarea granulelor, care isi varsa continutul pe celulele invecinate, inclusiv pe vase de sange si nervi. Una dintre aceste substante chimice, histamina, se ataseaza de suprafata celulelor invecinate.
Contactul histaminei cu receptorii de pe vasele de sange duce la cresterea permeabilitatii acestora din urma, determinand astfel iesirea lichidelor din vase si acumularea lor in tesuturi, fapt ce se traduce prin umflare si roseata – semne caracteristice rinitei. De asemenea, histamina stimuleaza receptorii durerii, cauzand mancarimea nasului, ochilor si gatului intalnita frecvent in rinita alergica.
Numarul alergenilor aerieni este enorm. Rinita alergica sezoniera este cel mai frecvent cauzata de polenul ierburilor si copacilor, ce este purtat de vant. Persoanele susceptibile sunt afectate in special primavara, vara sau toamna, in functie de care tip de plante provoaca un raspuns alergic.
Rinita alergica perena este adesea declansata de praful din casa, ce poate contine:
Alte cauze potentiale ale rinitei alergice perene includ: fum de tigara, parfum, cosmetice, solutiile de curatat, subtante chimice, cernelurile de la copiatoare etc.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii