Diagnosticul se bazeaza pe o combinatie intre istoricul medical al pacientului si rezultatele testelor de sange, cutanate, sputei si imagistice. Medicul trebuie sa diferentieze aspergiloza bronhopulmonara alergica de starea de inrautatire a astmului, fibroza chistica sau alte afectiuni pulmonare.
Exista 7 criterii principale ce trebuie luate in considerare in diagnosticul aspergilozei:
Alte criterii ce pot fi folosite in sustinerea diagnosticului includ prezenta Aspergillus in monstrele de sputa provenite de la pacient, tusea productiva cu mucus de culoare maronie, sau reactia cutanata intarziata la testul cu antigen Aspergillus.
Testele de laborator necesare pentru stabilirea diagnosticului includ hemoleucograma, cultura pentru sputa, masurarea nivelelor de IgE din sange, si un test cutanat cu antigenul Aspergillus.
In cadrul testului cutanat, o cantitate mica de antigen este injectata in epiderm, la nivelul antebratului, la aproximativ 10 cm inferior de cot. Daca pacientul prezinta un nivel crescut de IgE in tesuturi, va dezvolta o reactie inflamatorie in aproximativ 15-20 minute. Acesta reactie se caracterizeaza printr-o eruptie rosietica cutanata ce provoaca mancarimi. Uneori bolnavii vor dezvolta o asa numita reactie intarziata la testul cutanat, in care se dezvolta o zona proeminenta, dureroasa, de culoare rosie, la 6-8 ore dupa aparitia reactiei initiale.
Uneori, Aspergillus poate fi vizualizat microscopic intr-o monstra de sange prelevata de la pacient, insa diagnosticul este stabilit definitiv doar dupa efectuarea culturilor in laborator.
De asemenea, se efectueaza radiografii toracice si computer tomografie (CT) pentru a identifica acumularea de lichid in plamani si semne de bronsiectazie.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii