Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Anafilaxia

Cauze

Ca majoritatea reactiilor alergice, anafilaxia este cauzata de eliberarea de histamina si alte substante chimice din mastocite. Mastocitele sunt un tip de leucocite intalnite in numar mare in tesuturile care controleaza schimburile dintre organism si mediul inconjurator: caile aeriene, tractul digestiv si pielea.

Pe suprafata, mastocitele prezinta anticorpi numiti imunoglobuline E (IgE). Acesti anticorpi au rolul de a detecta substantele din mediul inconjurator la care sistemul imun este sensibil. Substantele provenite dintr-o sursa patologica adevarata, precum bacterii sau virusi, sunt numite antigeni. Acele substante pe care majoritatea persoanelor le tolereaza fara probleme, dar care la pacientii mai sensibili cauzeaza un raspuns alergic, sunt denumite alergeni. Cand anticorpii IgE se leaga cu alergenii, provoaca eliberarea histaminei si altor substante chimice din mastocite.

Interactiunea acestor substante chimice cu receptorii localizati pe suprafata vaselor de sange determina dilatarea acestora si eliberarea de lichid din vase in tesuturile inconjuratoare, cauzand edem, roseata si umflare. Asupra celulelor musculare netede ale cailor aeriene si sistemului digestiv, histamina determina constrictie. La nivelul terminatiilor nervoase ea produce cresterea sensibilitatii si cauzeaza mancarime.

In anafilaxie, raspunsul dramatic este datorat atat hipersensibilitatii extreme la alergeni cat si distributiei sale sistemice. Alergenii pot provoca mai probabil anafilaxia daca sunt introdusi direct in sistemul circulator prin injectare. Insa, expunerea prin ingestie, inhalare sau contact cutanat, poate de asemenea provoca anafilaxie.

Printre substantele care provoaca cel mai frecvent reactii anafilactice se numara:

  • Alimentele - aproape orice aliment poate cauza anafilaxie la persoanele sensibile, insa cel mai frecvent incriminate sunt alunele, nucile, scoicile, pestele, laptele, si ouale.
  • Intepaturile de insecte, precum albine, viespi, furnici.
  • Medicamentele care determina cel mai adesea reactii anafilactice sunt antibiotice (ex. penicilina, cefalosporina, streptomicina), anticonvulsivantele, lichidele administrate dupa interventiile chirurgicale, vaccinurile cu anticorpi obtinuti din ser de cal, produsele de sange, insulina si alti hormoni (ACTH), solutiile de contrast folosite in investigatiile imagistice, antialgicele (ex. morfina), aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Latexul - este un material natural obtinut din arborele de cauciuc, care este folosit in confectionarea manusilor chirurgicale si altor produse medicale. Riscul cel mai crescut de a provoca o reactie anafilactica apare atunci cand latexul intra in contact cu suprafete umede sau interne ale organismului in cursul interventiilor chirurgicale, deoarece alergenul poate fi absorbit mult mai rapid.
  • Exercitiile fizice - unele persoane dezvolta anafilaxia cand efectueaza exercitii fizice in decurs de putine ore de la consumul anumitor alimente.
  • Alte cauze - desi rar, factori precum sperma si temperaturile extreme pot declansa un raspuns anafilactic.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii