Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tuseul rectal

Tuseul rectal este un examen banal care poate oferi informatii valoroase, o manevra diagnostica neplacuta atat pentru pacient cat si pentru doctor.

Pozitia pacientului depinde de obisnuinta examinatorului. Cel mai frecvent pacientul este asezat pe pat culcat pe burta, cu picioarele departate si coapsele flectate pe abdomen. Pacientul poate fi asezat si in pozitia culcat pe lateral, cu coapsele flectate pe abdomen sau in pozitia genu-cubitala (sprijinit in coate si genunchi), pozitie ce permite o mai buna "abordare" digitala a rectului. Pozitia ginecologica in care pacientul este asezat in decubit dorsal pe o masa ginecologica cu picioarele departate si sprijinite pe suporturi laterale ofera si posibilitatea palparii abdomenului cu mana stanga realizandu-se ceea ce se numeste in practica urologica "tuseu rectal combinat cu palparea abdominala".

Pentru tuseul rectal medicul va folosi o manusa chirurgicala nesterila, de unica folosinta iar index-ul va fi lubrefiat pentru ca manevra sa fie cat mai putin suparatoare.

Degetul va explora:

Anusul, cercetandu-se pe de-o parte tonusul sfincterului anal si eventual alte afectiuni ale canalului anal. La pacientul normal se constata o contractie reflexa a canalului anal. Un tonus slab sau o lipsa a reflexelui canalului anal constatata prin tuseu trebuie sa orienteze spre o suferinta neurologica.

Totodata alte afectiuni ale canalului anal pot fi constatate la inspectie si prin tuseu: hemoroizi interni, fistule anale, abcese ale marginii anusului si nu in ultimul rand fisuri anale.

Ampula rectala trebuie examinata digital pentru a se evidentia o eventuala tumora rectala.

Prostata reprezinta tinta principala a tuseului rectal. La adultul tanar prostata are forma unei castane din care putem percepe doar fata posterioara a celor 2 lobi laterali despartiti printr-un sant median. Se constata mobilitatea ei in sus, in jos si lateral precum si consistenta ferm elastica.

Este de dorit ca in momentul tuseului vezica sa fie goala iar mana stanga sa exercite o compresiune pe abdomenul inferior, delimitand astfel baza prostatei. In mod normal veziculele seminale nu se percep digital ele confundandu-se cu tesutul de vecinatate.

Aprecierea volumului prostatei prin tuseu rectal este o problema delicata si impune o mare experienta. Sa nu uitam ca degetul examinatorului nu poate percepe intreaga glanda prostatica motiv pentru care explorarea ecografica este indispensabila acestei estimari volumetrice.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii