Indicatii
Pielografia intravenoasa este o procedura urologica clasica care foloseste un mediu de contrast si radiografia pentru a vizualiza anatomia si functionalitatea tractului urinar.
Pielografia intravenoasa este utilizata pentru a evalua integritatea structurala si functionala a rinichilor, uretrelor, si vezicii urinare. Ajuta la determinarea cauzei hematuriei nontraumatice, localizarea obstructiilor si la determinarea cauzei durerii in flanc sau colicilor renale.
Cum se efectueaza?
Initial, se realizeaza o radiografie pentru informatii de baza. Apoi se administreaza intravenos un mediu de contrast si se efectueaza radiografii temporizate ale tractului urinar. Radiografiile efectuate la 1 minut vizualizeaza rinichii, la 3 si 5 minute - sistemul colector renal, la 10 minute - uretrele, iar cele intre 20 si 30 minute - vezica urinara in timp ce se umple. Radiografia efectuata dupa golire demonstreaza capacitatea vezicii de a evacua urina.
Testul dureaza intre 1-1,5 ore.
Inainte de efectuarea testului trebuie golite intestinele de gaze si materii fecale. In acest scop se administreaza laxative in noaptea dinainte de test si se efectueaza o clisma dimineata inainte de test.
Pacientul trebuie sa evite consumul de alimente timp de 8 ore inainte de test.
Frecvent pacientii pot simti o senzatie scurta de arsura sau un gust metalic (sau ambele) pe masura ce se administreaza mediul de contrast.
Functia renala se poate incetini la 1-4 zile dupa test, insa in majoritatea cazurilor este o problema tranzitorie iar rinichii revin la normalul de activitate.
Valori normale
Rinichii, pelvisul renal, ureterele si vezica urinara au pozitie, forma si dimensiuni normale; prezinta tesut normal, fara indicatie de inflamatie, fibroza, necroza sau celule tumorale.
Rezultate
Factori ce pot perturba rezultatele testului
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii