Testul ACTH reprezinta o analiza de laborator ce evalueaza functia glandei hipofize.
Indicatii
ACTH este un hormon produs si secretat de adenohipofiza - portiunea anterioara a hipofizei. Secretia sa este controlata de catre hipotalamus si sistemul nervos central (SNC) prin impulsuri nervoase si hormonul eliberator de corticotropina (CRH). La randul sau, ACTH regleaza secretia de glucocorticoizi si androgeni a glandelor suprarenale. Cresterea nivelului de ACTH determina si cresterea nivelului de glucocorticoizi, iar scaderea sa - reducerea nivelului acestora.
Determinarea nivelului plasmatic de ACTH este utilizata pentru a diagnostica boala Cushing si pentru a diferentia insuficienta corticosuprarenaliana primara de cea secundara.
Cum se efectueaza?
Se colecteaza, prin punctie venoasa, 20 ml de sange intr-o eprubeta cu capac verde. Nivelul ACTH plasmatic este determinat prin teste de radioimunoabsorbtie (RIA).
Este necesara obtinerea a doua specimene de sange, unul dimineata (orele 06.00-08.00) si unul seara (orele 18.00-23.00). Monstra prelevata dimineata reflecta timpul secretiei maxime, iar cea obtinuta seara - timpul secretiei minime.
Dupa efectuarea punctiei, monstra de sange este pastrata la rece si transportata la laborator.
Pacientul nu trebuie sa manance nimic timp de 12 ore inainte de test.
Riscuri
Valori normale
Dimineata: 25-100 ng/L
Seara: 0-50 ng/L
Interpretarea rezultatelor
Nivele crescute: insuficienta corticosuprarenaliana primara (boala Addison), boala Cushing, hiperplazie congenitala adrenala, sindrom de ACTH ectopic, stres
Nivele scazute: sindrom Cushing, administrare de steroizi, insuficienta hipofizara primara
De asemenea, anumite tumori suprarenaliene pot determina scaderea nivelelor de ACTH, daca secreta glucocorticoizi.
Factori ce pot perturba rezultatele testului
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii