Indicatii
Hemoglobina glicolizata reprezinta hemoglobina care s-a combinat cu glucoza. Tipul principal de hemoglobina glicolizata este Hb 1c, care reprezinta 4-6% din hemoglobina totala. Celelalte tipuri de hemoglobina glicozilata sunt A1a (glucoza fosfoxilata) si A1b (fructoza fisfoxilata). De regula, laboratorul va raporta nivelul total de hemoglobina glicozilata (Hb A1).
Reactia dintre glucoza si hemoglobina se bazeaza pe concentratia glucozei serice. Cu cat este mai ridicata concentratia glucozei, cu atat este mai mare procentul de hemoglobina glicozilata. Reactia este ireversibila si odata formata, hemoglobina ramane glicozilata.
Deoarece durata de viata a eritrocitelor (celulele rosii sanguine care contin hemoglobina) este de 120 zile, masurarea procentajului de hemoglobina glicozilata este utila in tratamentul diabetului.
Pacientii diabetici care urmeaza un tratament necorespunzator vor prezenta un nivel de hemoglobina glicozilata de peste 12% din hemoglobina totala.
Cum se efectueaza?
Se colecteaza 5 ml sange venos intr-o eprubeta ce contine anticuagulant (eprubeta cu capac violet cu EDTA sau cu capac verde cu heparina).
Valori normale
Persoane sanatoase: 5,5 - 8,8% din hemoglobina totala
Pacienti diabetici sub tratament: 7,5 - 11,4% din hemoglobina totala
Hb A1a: 1,8% din hemoglobina totala
Hb A1b: 0,8% din hemoglobina totala
Hb A1c: 3,56% din hemoglobina totala
Rezultate
Nivele crescute:
Factori ce pot perturba rezultatele testului
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii