Hemoglobina fetala este principalul tip de hemoglobina prezent in circulatia fatului. La nastere, sangele nou-nascutului contine 60-90% hemoglobina fetala care scade rapid la maxim 2%.
In unele boli asociate cu producerea anormala de hemoglobina, hemoglobina fetala poate persista in cantitati mai mari. De exemplu, niveluri crescute de hemoglobina fetala pot fi intalnite in anemii hemolitice ereditare, toate tipurile de leucemie, sarcina, diabet, afectiuni ale tiroidei si in cursul tratamentului cu medicamente anticonvulsivante.
Poate sa reapara la adulti atunci cand maduva osoasa este foarte activa, precum in afectiuni ca anemia pernicioasa, mielomul multiplu si cancerul metastatic al maduvei osoase.
Indicatii
Cum se efectueaza?
Se recolteaza sange venos, care se colecteaza intr-o epubeta sau seringa.
Locul punctiei se dezinfecteaza cu un antiseptic, iar la nivelul bratului se aplica un garou pentru a determina umflarea venelor. Se introduce un ac in vena si se colecteaza sangele intr-o eprubeta sau seringa.
In cursul acestei proceduri se elibereaza garoul pentru a permite scurgerea sangelui.
Dupa colectarea cantitatii necesare de sange, acul este extras iar la locul punctiei se aplica presiune pentru a stopa sangerarea.
Proba se transporta imediat la laborator.
Riscuri
Valori normale
Nou-nascuti - 6 luni: pana la 60% din hemoglobina totala.
Adulti: maxim 2% din hemoglobina fetala.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii