Test care masoara cantitatea de haptoglobina din sange, folosit pentru a detecta si a evalua anemia hemolitica si pentru a o diferentia de alte tipuri de anemie.
Haptoglobina este o proteina sintetizata la nivelul ficatului. Rolul sau este de a se atasa de hemoglobina libera din sange pentru a conserva fierul continut in hemoglobina.
Odata atasata, se formeaza un complex haptoglobina-hemoglobina care este transportat de catre macrofage inapoi la ficat, unde cele doua sunt separate, iar fierul este reciclat.
Hemoglobina este in mod normal continuta in eritrocite, fiind intalnita in stare libera in sange doar atunci cand eritrocitele sunt distruse.
Cand un numar mare de eritrocite sunt distruse, concentratia de haptoglobina descreste temporar, deoarece rata de consum o depaseste pe cea de producere.
Indicatii
Cum se efectueaza?
Se recolteaza sange venos, care se colecteaza intr-o epubeta sau seringa.
Locul punctiei se dezinfecteaza cu un antiseptic, iar la nivelul bratului se aplica un garou pentru a determina umflarea venelor. Se introduce un ac in vena si se colecteaza sangele intr-o eprubeta sau seringa.
In cursul acestei proceduri se elibereaza garoul pentru a permite scurgerea sangelui.
Dupa colectarea cantitatii necesare de sange, acul este extra iar la locul punctiei se aplica presiune pentru a stopa sangerarea.
Proba se transporta imediat la laborator.
Riscuri
Valori normale
Nou-nascuti: 0-10 mg/dl
Adulti: 50-220 mg/dl
Haptoglobina nu este prezenta la nou-nascuti, dar ajunge la nivel normal pana la 6 luni de viata.
Interpretarea rezultatelor
Nivele scazute: anemie hemolitica, afectiuni hepatice, deficit ereditar de haptoglobina, reactii post-transfuzionale, hemoragii, valve cardiace mecanice, lupus eritematos sistemic.
Nivele crescute: boli infectioase, traumatisme, neoplasme, ulcer peptic, obstructie biliara, pielonefrita, glomerulonefrita, anumite medicamente (androgeni, corticosteroizi).
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii