Electroforeza hemoglobinei este un test care masoara diferitele tipuri de hemoglobina din sange.
Desi s-au descris mai multe tipuri de hemoglobina, cele mai frecvente sunt: Hb A1, Hb A2, Hb F, Hb S, Hb C, Hb H si Hb M.
La adultii sanatosi doar Hb A1 si Hb A2 sunt prezente in cantitati semnificative. De asemenea sunt prezente si cantitati scazute de Hb F (principalul tip de hemoglobina a fatului), dar acestea nu au importanta decat daca nivelul lor depaseste 2% din hemoglobina totala.
Hb S este un tip anormal de hemoglobina ce se intalneste in siclemie (anemia cu celule in secera). Aceasta hemoglobina formeaza gramezi atunci cand nivelul de oxigen este scazut si confera eritrocitelor forma de secera. Deoarece aceste eritrocite se lizeaza cu usurinta, pacientul cu eritrocite in forma de secera resimte si anemie.
Hb C este un tip anormal de hemoglobina asociat cu anemia hemolitica. Eritrocitele care contin aceasta hemoglobina se lizeaza mai usor decat eritrocitele normale. Simptomele anemiei hemolitice sunt mult mai blande decat cele ale siclemiei.
Indicatii
Electroforeza hemoglobinei se efectueaza la pacientii ce prezinta un istoric familial de hemoglobinopatii.
Testul este in principal folosit pentru a diagnostica bolile ce implica forme anormale ale hemoglobinei, precum siclemia si talasemia.
Cum se efectueaza?
Se recolteaza sange venos, care se colecteaza intr-o epubeta sau seringa.
Locul punctiei se dezinfecteaza cu un antiseptic, iar la nivelul bratului se aplica un garou pentru a determina umflarea venelor. Se introduce un ac in vena si se colecteaza sangele intr-o eprubeta sau seringa.
In cursul acestei proceduri se elibereaza garoul pentru a permite scurgerea sangelui.
Dupa colectarea cantitatii necesare de sange, acul este extra iar la locul punctiei se aplica presiune pentru a stopa sangerarea.
Proba se transporta imediat la laborator.
Riscuri
Valori normale
Adulti:
Copii (Hb F):
Interpretarea rezultatelor
Hb A2:
Hb F:
Hb S: 70-90% (siclemie)
Hb C: 90-98% (anemie hemolitica)
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii