Trimite unui prieten Printeaza pagina

Electrocardiograma (EKG)

Electrocardiograma este reprezentarea grafica a activitatii electrice cardiace, fiind metoda cea mai larg raspandita pentru a investiga activitatea electrica a inimii.

Daca s-ar putea filma curentii electrici cardiaci cu ajutorul unor camere video, am observa ca fiecare dintre ele redau o imagine corespunzatoare propriului punct de vedere, iar intelegerea activitatii electrice per ansamblu, presupune combinarea corespunzatoare a informatiilor de la fiecare observator.

In electrocardiografie se folosesc electrozi asezati pe corpul pacientului, in diferite puncte.

Initial se folosesc 3 electrozi, asezati lanivelul mainii drepte, al mainii stangi si al gambei stangi.

Pentru a putea analiza campurile electrice cardiace si in planul orizontal, se mai folosesc 6 electrozi in imediata vecinatate a cordului.

Traseul EKG este format din unde, segmente si intervale. Unda este o deflexiune, pozitiva sau negativa, ilustrand existenta unei diferente de potential electric. Segmentul este distanta in timp intre doua unde succesive. Intervalul reprezinta o asociere de unde si segmente.

Traseul EKG reprezinta inregistrarea sumarii temporo-spatiale a campurilor electrice elementare de la nivelul tuturor celulelor miocardice, in timpul celor doua momente fundamentale ale activitatii bioelectrice a cordului: depolarizarea si repolarizarea.

In electrocardiografia clasica inscrierea traseului se face cu o penita inscriptoare, folosind ca suport grafic o hartie gradata, cu gradatii atat in sens orizontal, cat si in sens vertical.

Importanta electrocardiogramei:

  • diagnosticul tulburarilor de ritm si de conducere
  • diagnosticul cardiopatiei ischemice
  • diagnosticul afectiunilor miocardice si pericardice
  • diagnosticul hipertrofiilor atriale si ventriculare secundare valvulopatiilor si cardiopatiilor congenitale

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii