Trimite unui prieten Printeaza pagina

D-Dimer

D-dimerul reprezinta un produs de degradare al fibrinei, fragment proteic de dimensiuni mici prezent in sange in urma fibrinolizei unui cheag sanguin.

In principiu, nivelurile crescute ale acestor fragmente determina afectiuni asociate cu hipercoagularea.

Acest test se efectueaza alaturi de alte teste de laborator, pentru a diagnostica si a monitoriza afectiunile si bolile ce cauzeaza hipercoagulabilitatea.

Indicatii

Se efectueaza atunci cand:

  • pacientul prezinta simptome de tromboza venoasa profunda: dureri ale membrelor inferioare, slabiciune, edem
  • pacientul prezinta simptome de embolism pulmonar: respiratie greoaie, tuse, dureri la nivelul pieptului, de cauza pulmonara
  • pacientul prezinta simptome de coagulare intravasculara diseminata: sangerari gingivale, greata, varsaturi, dureri musculare si abdominale, oligurie
  • pacientul urmeaza tratament pentru coagularea intravasculara diseminata, pentru a monitoriza evolutia

Cum se efectueaza?

Se recolteaza sange venos, care se colecteaza intr-o epubeta sau seringa.

Locul punctiei se dezinfecteaza cu un antiseptic, iar la nivelul bratului se aplica un garou pentru a determina umflarea venelor. Se introduce un ac in vena si se colecteaza sangele intr-o eprubeta sau seringa.

In cursul acestei proceduri se elibereaza garoul pentru a permite scurgerea sangelui.

Dupa colectarea cantitatii necesare de sange, acul este extra iar la locul punctiei se aplica presiune pentru a stopa sangerarea.

Proba se transporta imediat la laborator.

Riscuri

  • sangerare excesiva
  • lesin sau ameteala
  • hematom
  • infectie
  • punctii multiple pentru localizarea venei

Interpretarea rezultatelor

O valoare de referinta nu este valabila pentru acest test, deoarece rezultatele depind de o gama variata de factori (varsta, sex, rasa, metoda de testare, etc.).

Nivelurile crescute de D-Dimer sunt intalnite in: fibrinoliza primara si secundara, tratamentul fibrinolitic sau de defribinare cu activatori de plasminogen tisular, boli trombotice (tromboza venoasa profunda, embolism pulmonar, coagulare intravasculara diseminata), cancere, criza vasoocluziva siclemica, sarcina, afectiuni inflamatorii sistemice, dupa interventii chirurgicale sau traumatisme.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii