Maduva osoasa este un material spongios continut in interiorul oaselor lungi. Are aspectul de retea fibroasa, in ochiurile careia se gaseste un lichid ce contine celule in variate stadii de maturare si substante de depozit.
Maduva osoasa prezinta o portiune fluida si o portiune mai solida. Ea produce eritrocite, leucocite si trombocite.
Biopsia de maduva osoasa se efectueaza pentru a preleva o monstra din portiunea solida a maduvei osoase, iar aspirarea - pentru a preleva o monstra de fluid.
Ele sunt efectuiate de regula in acelasi, si ofera informatii diferite dar complementare.
Indicatii
Se indica in diagnosticarea anumitor afectiuni, stadiile acestora si pentru a monitoriza tratamentul lor. Aceste afectiuni includ:
Cum se efectueaza?
Monstrele de maduva osoasa se preleveaza de regula de la nivelul fetei posterioare a osului coxal, dintro zona numita creasta iliaca.
Zona respectiva este curatata cu un dezinfectant, in jurul ei se aseaza prosoape sterile si se anesteziaza local.
Aspirarea se efectieaza prima. Se introduce un ac la nivelul osului prevazut cu un stilet. Odata patruns in maduva osoasa, stiletul este indepartat si se ataseaza o seringa. Se aspira 2-5 ml de maduva osoasa si se efectueaza frotiuri.
Pentru biopsie, se va scoate acul initial si se va introsuce in os un instrument de biopsie, cu ajutorul caruia se va extrage o portiune solida din maduva osoasa.
Procedura dureaza aproximativ 30 minute, iar probele obtinute se transporta imediat la laborator.
Riscuri
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii