Indicatii
Testul de determinare a bilirubinei totale se efectueaza pentru a evalua functia hepatica, pentru a diagnostica sau monitoriza evolutia icterului, si pentru a stabili daca un copil necesita tratament pentru icter.
Determinarea bilirubinei directe si indirecte ajuta la identificarea cauzei de fond a hiperbilirubinemiei.
Cum se efectueaza?
Se colecteaza 5-10 ml sange venos intr-o eprubeta cu capac rosu.
In cazul copiilor si nou-nascutilor se foloseste un tub capilar albastru pentru a preleva picaturile de sange de la nivelul calcaiului care a fost intepat cu un bisturiu steril.
Este necesar ca pacientul sa nu manance timp de 8-12 ore inainte de test, deoarece lipidele serice altereaza rezultatul.
Monstra prelevata trebuie transportata la laborator cat mai repede. Ea se fereste de lumina deoarece bilirubina este fotosensibila.
Riscuri
Valori normale
Bilirubina totala
Adulti: 0,3-1 mg/dl sau 5-17 micromoli/L
Copii: 0,2-0,9 mg/dl sau 3,4-13,6 micromoli/L
Nou-nascuti la termen: 6-10 mg/dl sau 103-171 micromoli/L
Prematuri: 12 mg/dl sau <205 micromoli/L
Bilirubina directa
Adulti: 0,1-0,4 mg/dl sau <5 micromoli/L
Bilirubina indirecta
Adulti: 0,2-0,8 mg/dl sau 3,4-13,6 micromoli/L
Interpretarea rezultatelor
Nivele crescute:
Bilirubina totala: leziuni hepatocelulare, cancer hepatic, obstructie a arborelui biliar, icter neonatal (fiziologic), boli hemolitice
Bilirubina directa: necroza hepatocelulara, calculi biliari, infectie hepatica, cancer (hepatic, pancreatic, al ductelor biliare), ciroza, atrezie biliara, pancreatita acuta
Bilirubina indirecta: anemii hemolitice, malarie, boala Hodgkin, icter neonatal (fiziologic), incompatibilitate Rh sau AOB, reactii la transfuzii sanguine, sepsis, sindrom Gilbert
Factori care pot perturba rezultatele
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii