Trimite unui prieten Printeaza pagina

Analiza vilozitatilor corionice

Analiza vilozitatilor corionice, cunoscuta si sub denumirea de biopsie a vilozitatilor corionice, este un test prenatal ce poate detecta anormalitati genetice ale unui copil.

Aceasta analiza este recomandata femeilor insarcinate care prezinta riscul de a purta un fat cu un defect genetic.

Analiza vilozitatilor corionice este mai putin riscanta decat amniocenteza si se foloseste in cazul femeilor care prezinta urmatorii factori de risc:

  • varsta de peste 35 de ani. Sansa ca copilul sa se nasca cu sindromul Down creste odata cu cresterea (inaintarea in varsta) varstei mamei
  • femeia a mai pierdut vreo sarcina sau a nascut copii cu defecte congenitale
  • un istoric familial de boli genetice

Nu este recomandata femeilor care au sangerari vaginale ori scurgeri in timpul sarcinii.

Unele femei nu simt nimic pe parcursul procedurii, altele se plang de crampe sau intepaturi.

Cum se efectueaza?

Analiza vilozitatilor corionice consta in extragerea unor monstre de celule ale vilozitatilor corionice ale placentei, din zona in care aceasta se ataseaza de peretele uterin. Exista 2 modalitati de colectare a acestor monstre:

  • Transcervicala – cu ajutorul ecografiei se introduce un cateter prin colul uterin catre placenta. Celulele vilozitatilor corionice sunt aspirate cu blandete in cateter. Aceasta este cea mai frecventa metoda.
  • Transabdominala – cu ajutorul ecografiei se ghideaza un ac fin si lung prin abdomen catre placenta. Cu ajutorul lui se colecteaza o monstra de tesut. Aceasta procedura este asemanatoare amniocentezei.

Monstra prelevata este plasata imediat intr-un mediu nutritiv si trimisa la laborator, unde va fi examinata la microscop; iar orice impuritati vor fi indepartate. Celulele pot fi analizate imediat sau puse la incubator 1-2 zile pentru a se inmulti. Dupa care se examineaza la microscop, unde se analizeaza tipul si numarul cromozomilor pentru a descoperi eventuale anomalii genetice.
In unele cazuri procedura trebuie repetata daca nu s-a colectat destule celule.

Analiza vilozitatilor corionice colecteaza monstre mai mari de tesut si ofera rezultate mai rapide decat amniocenteza. Rezultatele vor fi gata intre 1-7 zile.

Cand se efectueaza?

Analiza vilozitatilor corionice se efectueaza intre saptamanile 10-13 de la ultima menstruatie. Aceasta procedura poate fi preferata amniocentezei deoarece se poate efectua mai devreme.

Ce poate detecta?

Testul este efectuat pentru a detecta anomalii cromozomiale sau afectiuni genetice. Spre deosebire de amniocenteza nu poate detecta defecte ale tubului neural.

Analiza vilozitatilor corionice permite efectuarea testelor de paternitate inainte de nastere. Se colecteaza ADN de la potentialul tata si se compara cu ADN-ul fatului obtinut in timpul prelevarii montrelor. Rezultatele au o precizie de 99% in determinarea paternitatii.

Pregatire

Inainte de efectuarea acestui test femeia trebuie sa bea multe lichide si sa nu urineze pentru a se asigura ca vezica urinara este plina in timpul testului. Acest lucru este necesar pentru obtinerea unor imagini ecografice mai clare.

Ingrijirea dupa test

Femeilor care efectueaza acest test li se recomanda sa vina insotite la medic pentru a putea fi conduse acasa. Pacientele trebuie sa-si anunte imediat medicul daca prezinta simptome ca sangerare exesiva abundenta, scurgeri vaginale, febra, sau dureri abdominale dupa efectuarea procedurii.

Riscuri

Desi analiza vilozitatilor corionice este considerata o procedura sigura, este recunoscut faptul ca, ca orice procedura invaziva, prezinta posibile riscuri.
Pierderea sarcinii reprezinta riscul cel mai garv si se intalneste la 1 din 100 de proceduri.

Mai pot aparea si simptome ca:

  • infectii
  • scurgeri vaginale
  • crampe si dureri la locul efectuarii punctiei

Aceasta procedura nu este recomandata femeilor care:

  • sunt afectate de o infectie activa
  • poarta gemeni
  • au avut scurgeri vaginale in cursul sarcinii

Efectuata transcervical nu este recomandata femeilor care:

  • au fibroame uterine
  • au un uter inclinat care nu permite introducerea cateterului

Rezultate

Desi acuratetea testului este ridicata (98-99%), el nu poate preciza severitatea afectiunii.

Analiza vilozitatilor corionice poate identifica peste 200 de afectiuni.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii