Trimite unui prieten Printeaza pagina

Difosfoglicerat eritrocitar (2,3-DPG)

2,3-DPG este o substanta formata la nivelul eritrocitelor ce regleaza transportul de oxigen de la eritrocite la tesuturi. Cu cat cantitatea de 2,3-DPG este mai mare in eritrocite, cu atat se va elibera mai mult oxigen la celule, si invers.

Cresterea nivelului de 2,3-DPG este principalul raspuns al organismului la lipsa oxigenului. Afectiuni precum anemia, boala obstructiva pulmonara, fibroza chistica si boala cardiaca congenitala sunt insotite de cresteri ale cantitatii de 2,3-DPG.

Scaderea nivelului de 2,3-DPG rezulta in urma absentei ereditare a unor enzime eritrocitare, necesare la sinteza de 2,3-DPG.

In lipsa cantitatii suficiente de 2,3-DPG, organismul reactioneaza prin producerea unui numar mare de eritrocite, afectiune numita poliglobulie.

Membrana celulara a eritocitelor produse in exces este foarte fragila, determinand forme neregulate si liza acestora. Aceasta afectiune se numeste anemie hemolitica nonsferocitara.

Indicatii

Acest test este efectuat pentru a determina atat un deficit de eritrocite (ex. anemie), cat si o crestere inexplicabila a numarului acestora (ex. poliglobulie).

Cum se efectueaza?

Se recolteaza sange venos, care se colecteaza intr-o epubeta sau seringa.

Locul punctiei se dezinfecteaza cu un antiseptic, iar la nivelul bratului se aplica un garou pentru a determina umflarea venelor. Se introduce un ac in vena si se colecteaza sangele intr-o eprubeta sau seringa.

In cursul acestei proceduri se elibereaza garoul pentru a permite scurgerea sangelui.

Dupa colectarea cantitatii necesare de sange, acul este extra iar la locul punctiei se aplica presiune pentru a stopa sangerarea.

Proba se transporta imediat la laborator.

Riscuri

  • sangerare excesiva
  • lesin sau ameteala
  • hematom
  • infectie
  • punctii multiple pentru localizarea venei

Interpretarea rezultatelor

Niveluri scazute: poliglobulie, sindrom de detresa respiratorie, acidoza, posttransfuzional.

Niveluri crescute: anemie, hipoxie, hipertiroidie, deficit de piruvat kinaza, insuficienta renala cronica, afectiuni cardiace, fibroza chistica.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii